vrijdag 14 mei 2010

Hoe Facebook meer vertelt dan we denken

Spionage-Facebook

Dit filmpje op Youtube handelt over een vrouw, die dankzij Facebook, haar job verloor. In haar status update had de vrouw geklaagd over het feit dat haar baas haar altijd 'onnozele werkjes' liet doen. Dat irriteerde haar dood, waardoor ze haar job enorm haatte. Verder vond ze haar baas een ongelooflijk zeurende man. Dit had ze dan keurig in haar status verwerkt. Wat de vrouw niet besefte, was dat haar collega's ook haar vrienden waren op Facebook... Van het een kwam het ander, en de vrouw werd op staande voet ontslagen. Zo zie je maar, hoe zoveel mensen niet beseffen hoe bloot ze zich stellen aan de maatschappij. Vanachter ons scherm lijkt het alsof enkel wij, en onze dichtste vrienden al deze vertrouwelijke informatie zien. Maar eigenlijk kijkt heel de wereld mee.

De 3 pijlers van Web 2.0



Deze man legt nog eens goed uit wat Web 2.0 nu precies is. Hoewel heel wat mensen het dagelijks gebruiken, beseffen ze eigenlijk niet wat dat zogenaamde web 2.0 nu eigenlijk allemaal bevat. Het is meer dan elke dag eens je Facebook, Twitter of Netlog te checken. Via kernwoorden probeert deze technicus de verschillende functies uit te leggen. Hij legt uit dat Web 2.0 uit drie belangrijke pijlers bestaat: RIA, SOA en het Social Web. Heel wat mensen kennen dus enkel de laatste pijler. Hiertoe behoren de wiki's, sociale netwerken en bloggen. Een Rich Internet Application (ook afgekort tot RIA) is een term die gebruikt wordt voor interactieve internetapplicaties, die het gevoel geven van een desktopprogramma. Bijvoorbeeld een tekstverwerker of een agenda. Een SOA staat voor een Service-oriëntatie, vertaling van Service-Oriented Architecture. Het is geen technologie, maar een systeem dat bestaat uit service contracten. Een service is virtueel en gestandaardiseerd en dus niet afgestemd voor 1 specifieke afnemer, maar op een doelgroep van afnemers.

Web 2.0: Een mijlpaal in de geschiedenis


Deze cartoon toont duidelijk het belang aan van de komst van web 2.0. Vele mensen -zeker van mijn generatie- zien het internet, en dan vooral het tweerichtingsverkeer ervan, als iets vanzelfsprekend. Iets dat er nu eenmaal al altijd geweest is. Toch beseffen we nog maar al te weinig welke impact dit heeft op ons leven. Mensen worden communicatiever. Als er iets gebeurt aan de andere kant van deze wereldbol, wordt binnen enkele minuten de hele wereldbevolking hiervan op de hoogte gebracht. Internet zorgt immers voor een razendsnelle verspreiding van informatie. Heel wat mensen gaan die informatie van nog eens op hun Blog posten, met hun eigen mening hierover. Hierdoor wordt het thema nog meer in de kijker gesteld. Ook voor marketeers, politici en andere instellingen is dit zeer belangrijk. Bij problemen moeten zij ervoor zorgen zo snel mogelijk te communiceren met de mensen, zodat misverstanden uit de wereld kunnen geholpen worden.

Het ontstaan van web 2.0



In dit filmpje wordt het ontstaan van web 2.0 zeer mooi geïllustreerde. Er is een zeer vrolijk lied op de achtergrond, waarvan je spontaan gelukkig wordt. Ook wordt er met kernwoorden een korte samenvatting gegeven over wat er nu juist getoond wordt op de beelden. Dit houdt de kijker gefascineerd van het begin tot het einde. Men begint het filmpje van de dagen er nog niet zoiets bestond als web 2.0. Voor een generatie als de onze lijkt dit zo vanzelfsprekend, maar dat is het eigenlijk niet. Het is iets wat velen niet beseffen. Dat vindt ik zo goed aan dit filmpje. Het legt verder het verloop van web 2.0 uit. Hoe meer en meer mensen zélf begonnen zaken op het internet te plaatsen. Zodat het eenrichtingsverkeer stilaan keerde, en er een tweerichtingsverkeer ontstond tussen gebruiker en adverteerder.

Google en zijn toepassingen

Astrid Parret 1 COM b 10/02/2010 Inleiding in de Multimedia

Miniopdracht 6:

Verschillende diensten en toepassingen van Google

• Boeken
• Video's
• Bibliotheken
• Webpagina's
• Google earth
• Google mars
• Google moon
• Zoekmachine
• Het internet indexeren
• Google calendar
• Gmail
• Afbeeldingen zoeken
• Video's zoeken
• Google print
• Google sites
• Blogger
• Google Picasa

Werking zoekmachine

Een zoekmachine zoals Google, dankt zijn succes aan zijn eenvoudig en snel gebruik. Bij "zoeken" geef je de gewenste zoekterm in. Dan klik je op ENTER en Google begint automatisch te zoeken naar sites. In een mum van tijd krijg je een miljoenen resultaten. De volgorde wordt bepaald door het totaal aantal links die een andere sites uitsturen naar één bepaal website. De site met de meeste links is het populairst en komt zo bovenaan in de lijst. Natuurlijk zijn er ook belangrijkere sites, die komen automatisch van boven.


Open Content Alliance

De Open Content Alliance (OCA) is een wereldwijd samenwerkingsverband van culturele, non-profit en overheidsorganisaties.

Doelstelling is de oprichting van een permanent archief met gedigitaliseerde teksten en multimedia inhoud. Via de OCA-website en Yahoo wordt deze inhoud toegankelijk gemaakt. Het meeste materiaal is toegankelijk voor iedereen ter wereld.

Hole in the wall


Het Hole in the wall project' is een project waarbij overal in India computers worden geplaatst in de straten. Men wil de indische bevolking vertrouwder maken met computers, ook mensen die daartoe helemaal geen financiele middelen hebben. Zodat de kloof tussen 'haves' en de 'have-nots' weer een beetje kleiner wordt.

Gevaren en problemen


Google wordt stilaan oppermachtig en beschikt over heel wat gegevens. Er bestaan de kans dat we ons privacy zullen verliezen en dat al onze informatie bij google terecht zou komen. Als je bijvoorbeeld je eigen naam 'googlet' is de kans redelijk groot dat je naam ergens op een of ander website vermeld is. Zonder dat we het weten krijgen wij, als individu, steeds meer en meer ons eigen plekje op dat wereld wijde web.