woensdag 17 februari 2010

Het semantische web

Astrid Parret 1 COM b 10/02/2010Inleiding in de Multimedia

Miniopdracht 5:

**Information Revolution**

Hoe organiseren we informatie? Vroeger? Nu? Toekomst? Vroeger werd alles op papier bewaard. Men stockeerde alles volgens alfabet of chronologisch in mappen. Deze papierlasten werd vervangen door online databanken. In plaats van alles op papier te schrijven en uit te tikken met de ouderwetse typemachine, wordt alles nu elektronisch bewaard. Toch is de papierlast niet drastisch verlaagd, integendeel. Men drukt al die millioenen webpagina’s nog eens als reserve-exemplaar af. Die papierberg wordt zo groter dan ooit tevoren en heel wat nutteloze en halfware informatie wordt afgedrukt. Een groot voordeel van digitalisering is het feit dat we kunnen corrigeren. In de toekomst zal er minder afgedrukt worden, omdat mensen meer en meer vertrouwen zullen verwerven in de digitalisering en er ook minder nood zal zijn om bepaalde zaken af te drukken.

**Intro to the Semantic Web**

Nu zoeken we op teksten en trefwoorden. Het semantische web echt zal nog een stapje verder gaan. Het semantische web zal precies doen wat wij willen. En dit nog eens op een zeer snelle, eenvoudige manier. Het zal meteen weten wat de behoeften van de consument zijn en op deze manier enkel de relevante informatie opzoeken. Uiteraard is elke consument anders en heeft elke consument andere behoeftes. Hieraan werd het semantische web dus aangepast. Een enorm gemak voor zowel producent als consument!

Toekomst

Astrid Parret 1 COM b 10/02/2010 Inleiding in de Multimedia

Miniopdracht 1:

- **'Shift Happens'**

Het is ongelofelijk hoe normaal wij het internet achten. Onze generatie is opgegroeid met internet, en we zouden ons geen wereld kunnen inbeelden zonder internet. Toch is het verrassend te zien hoe snel internet evolueert. Dit is enerzijds een enorme verrijking, maar anderzijds ook zeer demotiverend. Zullen wij, als modale mens, ooit in staat zijn mee te kunnen met het snelle niveau waarin dit alles evolueert? Misschien is het wat uit de hand aan het lopen. Een zeer groot deel van de informatie is namelijk nutteloos en zelfs totaal onwaar. Kunnen we zo door de bomen het bos nog zien?

Wat dus sterk naar voor komt is de evolutie van internet en multimedia. Die is even wordt gelinkt aan de wereldbevolking en is even explosief.

- **'Social Media Revolution'**

Het succes van de sociale media is een fenomeen dat de laatste jaren heel sterk opgekomen is. Vroeger kende mensen Facebook met moeite, en was men wat terughoudend. Nu zijn er miljoenen mensen op sociale netwerksites. Mensen die er niet opzitten vallen uit de boot. Mensen hebben er meer en meer nood aan zich te positioneren. Men wil actief een plaatsje op het internet en tonen aan de wereld dat men bestaat. Iedereen wil zich uniek voelen, terwijl uiteindelijk we een klein stipje zijn in deze enorme massa mensen en we anderen simpelweg imiteren. We denken uniek te zijn, maar eigenlijk laten we ons allemaal meeslepen met de massa zonder het al te goed te beseffen.

- 'Did You Know'

De wereld blijft vernieuwen en evolueren: na web 1.0, web 2.0 en de meest recent web 3.0, zal weldra web 4.0 zijn intrede maken. Het is een samenvloeiing van een hele reeks media, die tot een geïntegreerd pakket gevormd zijn. Het is ongelofelijk en tegelijk afschrikwekkend hoe snel onze maatschappij evolueert. Zelfs mijn ouders zijn totaal niet vertrouwd met internet, ze zien door de bomen het bos niet meer. Het is onmogelijk voor hen om nog mee te kunnen met de enorme verandering die plaatsvinden. Terwijl wij, van de nieuwere generatie totaal niet beseffen wat voor luxe we hebben internet te mogen gebruiken en te kennen.

WELKOM


U hebt de eer mijn eerste blogbericht te lezen!


Ik wil u van harte welkom heten en veel leesplezier.

Véél groetjes, Astrid